Новини

16 Липня 2021 р.

Річниця проголошення Декларації про Державний суверенітет України

Річниця проголошення Декларації про Державний суверенітет України

16 липня 1990 року Верховна рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила доленосний документ – прийняла Декларацію про державний суверенітет України.

За прийняття цієї Декларації проголосувало більш ніж 98 відсотків депутатів тодішньої Верховної Ради.

Державотворчий акт складався з 10 розділів, в яких детально окреслювались основи державного, політичного та економічного ладу України.

У преамбулі цього документа проголошувалося «верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах». Територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою. Підкреслювалося виключне право українського народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України.

Верховна Рада також проголосила право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. Україна брала зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю. Майбутня зовнішня політика України, визначена Декларацією, вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

Історичне значення Декларації про державний суверенітет України полягає в тім, що вона визначила основні напрямки внутрішньої й зовнішньої політики, економічного розвитку й державного будівництва. Цей документ являє собою правовий фундамент для Конституції, законів України, визначення позиції республіки при укладені міжнародних угод. В основі Декларації лежать демократичні традиції українського народу, які розвивалися протягом  століть.

Дата прийняття Декларації державний суверенітет України була оголошена Днем незалежності України. Однак згодом святкування перенесли на 24 серпня, адже саме в цей день в 1991 р. Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежності України й остаточно вивела державу зі складу СРСР.

Декларація дала поштовх у створенні інших нормативно-правових актів та становленні українського законодавства вцілому. Пропонуємо Вам ознайомитись із архівними документами та долучитись до історичної спадщини нашої держави.

(Витяг з Декларації про державний суверенітет України з підписами декларантів (Копія). 16 липня 1990р.)

 

(Закон Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про економічну самостійність Української РСР». Скорочений виклад. 3 серпня 1990р.)  

(Закон Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про міністерства і державні комітети Української РСР». 3 серпня 1990р.)

(Постанова Президії Верховної Ради Української РСР «Про заходи по вдосконаленню державно-церковних відносин в Українській РСР». 11 вересня 1990р.)

(Закон Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про зміни і доповнення Конституції (Основного Закону) Української РСР». Скорочений виклад. 24 жовтня 1990р.)

 

(Закон Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про ціни і ціноутворення». Скорочений виклад. 3 грудня 1990р.)

 

(Закон Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування»)