Новини

23 Квітня 2021 р.

Умови перебування представників ЗМІ у судових засіданнях Хмельницького окружного адміністративного суду у зв’язку із пандемією COVID-19

Умови перебування представників ЗМІ у судових засіданнях Хмельницького окружного адміністративного суду у зв’язку із пандемією COVID-19

З метою забезпечення єдиного підходу  до особливостей розгляду судових справ в умовах пандемії COVID-19, Вища рада правосуддя рішенням від 1 квітня 2021 року № 763/0/15-21 надала судам для застосування у діяльності уніфіковані рекомендації щодо безпечної роботи в умовах карантину.

У зв’язку із необхідністю  дотримання балансу між гарантуванням безпеки громадян під час пандемії та забезпечення гласності судового процесу, відповідно до   рішення Вищої ради правосуддя №763/0/15-21, у Хмельницькому окружному адміністративному суді визначені умови перебування представників ЗМІ у судових засіданнях, а саме:

  • використання  засобів індивідуального захисту (захисної маски або респіратора)
  • дотримання безпечної дистанції між відвідувачами із розрахунку одночасного перебування  не більше однієї особи на 10 кв. м. площі залу (у тому числі склад суду).

 

Недотримання хоча б однієї з вищевказаних умов унеможливлює доступ представників ЗМІ в судове засідання.

Питання щодо перебування представників ЗМІ у судовому засіданні вирішується безпосередньо у день судового засідання, з обов’язковим врахуванням кількості учасників справи, які з’явились в судове засідання та площі залу судового засідання.

З метою дотримання принципу публічності, у суді визначений альтернативний  спосіб доступу в судові засідання осіб, які не є учасниками процесу. Відтак, за наявності відповідної технічної можливості суду, доступ у судові засідання представників ЗМІ може здійснюватись за допомогою відеоконференцзв’язку у режимі реального часу в мережі Інтернет.