Новини

15 Квітня 2021 р.

Фонограми звукозапису засідання

Фонограми звукозапису засідання

Ведення запису судового процесу є елементом принципу гласності і відкритості судового процесу, що передбачений ч.ч.13, 14 ст. 10 КАС України. Під час судового розгляду адміністративної справи здійснюється фіксування судового засідання за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу.

Після закінчення судового засідання секретар судових засідань створює фонограми.  Примірники фонограм записуються у вигляді архівної та робочої копій на окремі диски для лазерних систем зчитування.

Для кожної судової справи, судового провадження виділяються два компакт-диски: один - для робочої копії фонограми, яка зберігається в окремому конверті разом з судовою справою. Другий - для архівної копії фонограми, яка зберігається в архіві суду.

Робоча копія фонограми - запис копії фонограми з вбудованого комплексу звукозапису на диск для лазерних систем зчитування (носій інформації), який використовується для відтворення або виготовлення копій технічного запису судового засідання та прослуховування суддями і учасниками судового засідання тощо.

Для ознайомлення осіб, які беруть участь у справі, з технічним записом судового засідання використовується робоча копія фонограми. На клопотання особи, яка бере участь у справі, за розпорядженням головуючого може бути видано копію технічного запису судового засідання в електронному вигляді за плату, встановлену Законом України "Про судовий збір", а саме за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання - 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Архівна копія фонограми - запис копії фонограми з вбудованого носія комплексу звукозапису на диск для лазерних систем зчитування (носій інформації), що має статус оригіналу та призначений для довготривалого зберігання в архіві.

У разі виявлення під час перевірки зниження якості зчитування даних з архівної копії фонограми виготовляється її дублікат, який зберігається разом з архівною копією фонограми і замінює її лише під час виготовлення робочих копій фонограм.

У разі зниження якості дублікатів архівної копії фонограми вони замінюються новими.

У разі потреби у співставленні даних запису на носіях, що отримані особами, які брали участь у справі, з архівною копією фонограми в архіві суду виготовляється робоча копія фонограми, що видається для використання за межами архіву.

Архівні копії фонограми знищуються разом із судовою справою після закінчення терміну зберігання такої справи.