Новини

29 Березня 2021 р.

ЗАВЕРШУЄТЬСЯ ЧЕРГОВИЙ ЕТАП ДЕКЛАРУВАННЯ

ЗАВЕРШУЄТЬСЯ ЧЕРГОВИЙ ЕТАП ДЕКЛАРУВАННЯ

31 березня 2021 року завершується термін подання особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування щорічних декларацій та декларацій після звільнення за 2020 рік.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» державні службовці, інші суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство. Необхідно зазначити, що особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому  порядку  декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік. Така декларація охоплює звітний період (з 01 січня до 31 грудня включно), що передує року, в якому подається декларація, та містить інформацію станом на 31 грудня звітного періоду.

З роз’ясненнями щодо заповнення декларацій можна ознайомитися на вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції у розділі «ДЕКЛАРУВАННЯ».

У разі самостійного виявлення неправдивих відомостей у декларації після її подання, суб’єкт декларування має право упродовж семи днів подати виправлену декларацію, але не більше трьох разів. Якщо помилку виявлено пізніше терміну встановленого Національним агентством з питань запобігання корупції для подання виправленої декларації – повідомте про такий факт НАЗК.

Наголошуємо, що в останні дні перед завершенням чергового етапу декларування збільшується навантаження у роботі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в зв’язку з чим рекомендуємо не відкладати подання електронної декларації до останнього дня. У випадку одночасної роботи в системі дуже великої кількості осіб, система може давати збій. У разі такого збою декларація може бути подана з порушенням строку, встановленого Законом, за що встановлена відповідальність.

Відповідно до Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 06.09.2016  № 19, відповідальний підрозділ (особа) органу, в якому працюють (працювали) суб’єкти декларування, перевіряє факт подання декларацій шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на офіційному вебсайті Національного агентства та у випадку встановлення факту неподання чи несвоєчасного подання декларацій суб’єктами декларування відповідно до вимог Закону повідомляє про це Національне агентство упродовж трьох робочих днів з дня виявлення такого факту. Повідомлення Національного агентства про факт неподання чи несвоєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за встановленою формою, надсилається засобами поштового зв’язку (рекомендованим листом з повідомленням про вручення).

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення наступає адміністративна відповідальність за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Відповідно до статті 366-2 Кримінального Кодексу України наступає кримінальна відповідальність за умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

Радимо не зволікати та подати декларацію вчасно!

 

За інформацією,

наданою відділом державної служби

та управління персоналом