Новини

10 Березня 2021 р.

Порядок видачі адміністративних справ для ознайомлення, які зберігаються в архіві суду

Порядок видачі адміністративних справ для ознайомлення, які зберігаються в архіві суду

Судові справи, які  зберігаються в архіві суду, при необхідності видаються для ознайомлення з матеріалами адміністративної справи у передбаченому законом порядку.

Відповідно до розділу Х Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України № 814 від 20.08.2019 року, адміністративні справи видаються для ознайомлення апаратом суду за резолюцією судді (судді-доповідача) або голови суду, заступника голови суду на підставі письмової вимоги (заяви).

Особам, які мають право витребування справ за службовим становищем для проведення аналізів, узагальнень або з іншою метою, не пов'язаною з розглядом справи, справи видаються тільки на підставі відповідної письмової вимоги з резолюцією голови суду (якщо провадження у справі закінчене) або судді/судді-доповідача (якщо провадження у справі не закінчене), після пред'явлення службового посвідчення.

Судова справа видається для ознайомлення після перевірки документів, що посвідчують особу та її повноваження. 

Ознайомлення з матеріалами архівної справи проводиться виключно у приміщенні суду та в присутності відповідальної особи архіву суду.

Після ознайомлення з матеріалами судової справи така особа робить відповідний запис на своїй заяві про надання судової справи для ознайомлення (із обов'язковим зазначенням підпису, ініціалів та прізвища, дати ознайомлення), після чого заява долучається до матеріалів судової справи.

Факт ознайомлення із матеріалами справи фіксується працівником апарату суду у журналі видачі судових шляхом вчинення запису про те, хто і коли ознайомлювався зі справою.

Особи, які беруть участь у судовому процесі можуть також скористатися іншими судово-адміністративними послугами (замовити та отримати у суді засвідчені копії рішень, інших документів справи та витяги з них). За необхідності, учасники судового процесу можуть подати письмову заяву про видачу копій судових рішень та матеріалів справи, які знаходяться в архіві суду.

Виготовлення фотокопії (сканованої копії, ксерокопії) документів здійснюється   після внесення встановленої Законом України «Про судовий збір» плати, а саме:

  • за повторну видачу копії судового рішення - 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу;
  • за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання  - 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • за виготовлення копії судового рішення у разі, якщо особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків, звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом України "Про доступ до судових рішень"  - 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш копії;
  • за виготовлення копій документів, долучених до справи  -  0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш копії.