Новини

21 Лютого 2021 р.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови був проголошений з ініціативи Бангладеш і затверджений на Генеральній конференції ЮНЕСКО в 1999 році. День рідної мови відзначається в усьому світі з 2000 року та має на меті нагадати про лінгвістичне і культурне розмаїття і багатомовність світу.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.

Як повідомляється на сайті ООН, наразі у світі існує приблизно 6 тисяч мов і 43% з них знаходяться під загрозою зникнення, а кожні два тижні у світі зникає одна мова. Крім того, лише кілька сотень мов грають провідну роль в системах освіти і в державній сфері, і менше ста мов використовуються в світі цифрових технологій.

Проте, спостерігається прогрес в області багатомовної освіти на основі рідної мови. Зростає розуміння його важливості, особливо в початкових класах школи, а також міцніє прихильність його розвитку в суспільному житті.

Рідна мова зачаровує, надихає і дає усвідомлення своєї національної унікальності. Пропонуємо Вам дізнатись цікаві факти про українську мову, які здивують!