Новини

10 Грудня 2020 р.

Захист прав людини в Україні: сучасний стан та перспективи вдосконалення

Захист прав людини в Україні: сучасний стан та перспективи вдосконалення

Саме за такою темою, сьогодні, 10 грудня відбувся науково-практичний круглий стіл, організований Хмельницьким університетом управління та права імені Леоніда Юзькова, Навчально-науковою лабораторією дослідження проблем публічного адміністрування та децентралізації влади Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України та Євразійської асоціації правничих шкіл та правників. Враховуючи реалії сьогодення, захід відбувся у режимі онлайн за допомогою сервісу відеоконференцзв’язку Google Meet.

Активно долучилися до участі у круглому столі і представники Хмельницького окружного адміністративного суду, адже тема захисту прав людини в Україні тісно пов’язана із завданнями та основними засадами адміністративного судочинства.

Голова суду Олена Ковальчук виступила з доповіддю на тему: “Державний контроль як необхідна умова забезпечення захисту прав людини в Україні”, у якій висвітлила основні поняття та складові механізму забезпечення прав людини і громадянина, які є фундаментальною складовою правової держави.

Свої доповіді представили також: заступник голови суду Олександр Михайлов –“Судовий контроль у сфері реалізації та захисту виборчих прав громадян в Україні”; керівник апарату суду Олександр Панчук – “Місце представницьких органів в системі місцевого самоврядування в Україні”; помічник судді Олександра Ковальчук – “Визнання нормативного акта неконституційним як вид конституційно-правової відповідальності органів державної влади” та головний спеціаліст Вікторія Антонюк – “Генезис наукового дослідження загального позовного провадження в адміністративному судочинстві України”.

У ході зустрічі учасники обговорили низку питань, зокрема щодо міжнародно-правових засобів захисту прав людини, реалізації громадянами України права на судовий захист, на безоплатну правову допомогу, захисту прав соціально незахищених категорій громадян та перспектививдосконалення системи захисту прав людини в Україні.

На завершення учасники заходу підсумували, що реалізація та дотримання  прав і свобод людини є одним з найважливіших пріоритетних принципів демократичної і  правої держави, а тому слід вживати всіх можливих та достатніх заходів для їх захисту.