Новини

4 Вересня 2020 р.

Розгляд справ незначної складності

Розгляд справ незначної складності

Згідно з термінологією, яка міститься у ст. 4 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) — адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

Статтею ст. 12 ч 6 КАСУ справами незначної складності є справи щодо::

- прийняття громадян на публічну, її проходження, звільнення з публічної служби, окрім справ, в яких позивачами є службові особи, які у значенні Закону України «Про запобігання корупції» займають відповідальне та особливо відповідальне становище;

- оскарження бездіяльності суб’єкта владних повноважень або розпорядника інформації щодо розгляду звернення або запиту на інформацію;

- оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень щодо обчислення, призначення,  перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі. (ч. 1 ст. 258 КАСУ) при цьому, при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1. значення справи для сторін;

2. обраний позивачем спосіб захисту;

3. категорію та складність справи;

4. обсяг та характер доказів у справі, у тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо;

5. кількість сторін та інших учасників справи;

6. чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

7. думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.