Новини

11 Серпня 2020 р.

Знайомство з судом: Помічник судді

Знайомство з судом: Помічник судді

Помічник судді – посада, про яку багато хто знає і в буквальному сенсі розуміє значення вказаної професії, проте все не так просто як може здатись на перший погляд.

Необхідність введення посади помічника виникла при великому навантаженні на суддю задля мінімізації часових затрат служителя Феміди на аналіз правових актів, на основі яких відбуватиметься вирішення судової справи.

Помічники суддів відіграють значну роль у судовому процесі, оскільки фактично долучені до рішень. За дорученням судді, готує проекти запитів, листів, інших матеріалів, пов’язаних із розглядом конкретної справи, проекти судових рішень, інших процесуальних документів, які приймаються суддею або під головуванням судді, виконавчих документів. Таким чином, помічник судді виконує дуже важливу роботу, результати якої безпосередньо впливають на рішення, ухвалені суддею.

Помічник судді після отримання справи перевіряє відповідність позовної заяви вимогам законодавства, вивчає матеріали справи, аналізує і встановлює яким нормам закону слід керуватися під час їх розгляду, переглядає судову практику вирішення аналогічних спорів. Після складення проекту судового рішення, відбувається обговорення проблемних питань із суддею, вносяться пропозиції щодо їх вирішення. Помічник судді функціонально виконує високоінтелектуальні завдання, пов’язані з аналітикою, дослідженням та вивченням справ, законодавства, яке постійно змінюється, відслідковує документацію, пов’язану із провадженнями у справах.

Частково помічник судді займається навіть творчою роботою. Для прикладу, вивчає та узагальнює практику розгляду справ і застосування законодавства. Тобто за великим рахунком помічник допомагає судді вирішити усі технічні моменти та отримує унікальну можливість вчитися й спостерігати за усіма процесами, що пов’язані з правосуддям, що дає змогу судді зосередитись на обставинах справи і в повному обсязі дійти правового і справедливого висновку.

Щоб все вийшло потрібно ретельно працювати, в першу чергу, над собою. І не варто боятися складних завдань і цілей. Чим складніше завдання - тим цікавіше його досягати.