Новини

20 Липня 2020 р.

Знайомство з судом: Відділ організаційного забезпечення, статистичної роботи та узагальнення судової практики

Знайомство з судом: Відділ організаційного забезпечення, статистичної роботи та узагальнення судової практики

Порахувати цифри, додати та зібрати в єдине ціле, організувати заходи (наради, збори), проаналізувати інформацію і зробити висновок – все це та багато іншого здійснює відділ організаційного забезпечення, статистичної роботи та узагальнення судової практики. Із обов’язків відділу можна виокремити найголовніші функції: організація роботи суду, статистична робота та комп’ютерна інженерія.

Організаційна складова роботи відділу полягає у підготовці, проведенні та документальному оформленні зборів та нарад судів. Не менш важливим обов’язком відділу є розгляд та підготовка відповідей на звернення громадян, запитів на отримання публічної інформації, адже суд відкритий до громадян і завжди готовий відповісти на всі питання, які цікавлять.

При здійсненні статистичної роботи працівники збирають і аналізують статистичні дані щодо кількості розглянутих справ, надходження і залишку нерозглянутих справ, середніми показниками за обліковий період, спостерігають за змінами у судовому навантаженні. При формуванні та поданні звітів найголовніше – це обізнаність і точність підрахунків, адже вказані показники демонструють надходження, розгляд та завантаженість суду, від яких залежить якість роботи органу правосуддя.

Також працівники готують узагальнення судової практики, проводять моніторинг єдності судової практики та інформують керівництво суду про зміни в судовій практиці і випадки різного застосування законодавства, а ще надають пропозицій щодо шляхів формування однакової судової практики.

Провідний інженер-програміст забезпечує організацію та виконання модернізації, сервісного обслуговування засобів і систем обчислювальної техніки, оргтехніки та систем зв’язку у суді. Організовуючи роботу локальних мереж, інформаційних систем суду із забезпеченням розподіленого доступу до інформаційних ресурсів структурних підрозділів суду працівник відділу консультує та надає власні рекомендації щодо їх використання.

Працівники відділу, як «палочки-виручалочки», адже на прохання інших співробітників, надають тлумачення запитуваної інформації відповідно до чинного законодавства та пояснюють усі нюанси.

Саме відділ організаційного забезпечення, статистичної роботи та узагальнення судової практики готує матеріали (статті, інфографіки, порівняльні таблиці, опитування) та наповнює офіційний вебсайт суду, сторінки суду у соціальній мережі Facebook, сторінки на веб-порталі «Судова влада» аби донести інформацію щодо діяльності суду.

 

Працівники відділу поділились власними думкам, щодо того що їм приносить задоволення у вибраній професії.

Іванна (начальник відділу): «На мою думку, обрана професія – одна з найцікавіших і творчих, вона вчить уважності до деталей, розвиває аналітичні здібності, що за інерцією застосовується і в повсякденному житті. Ці якості сприяють більш успішній реалізації як в особистісному, так і в професійному плані.

Інтерес до професії ніколи не згасає завдяки тому, що постійно вивчаєш щось нове у результаті чого, з’являється прагнення вийти за рамки своїх можливостей і придумати якусь нову ідею в реалізації поставленого завдання».

Наталія (секретар приймальні): «В кінці робочого дня почуваєш себе задоволеним, бачиш позитивний  результат  і на наступний ранок не змушуєш себе виконувати заплановану роботу. При виконанні цікавого завдання всі проблеми і турботи відходять на другий план. Часто доводиться починати все з чистого аркуша або повертатися на кілька кроків назад. Якщо ти робиш це спокійно, без паніки це дуже важливо для  морального задоволення».

Тетяна (головний спеціаліст відділу): «На роботі ми проводимо більшу частину дня і взаємовідносини з колегами тут дуже важливі. Я дуже ціную те, що наш колектив об’єднує спільна мета – якісно виконувати свої обов’язки! А дружня атмосфера сприяє ефективній роботі, ми не відокремлюємося кожен на своїй ділянці роботи – завжди допомагаємо один одному!».

На запитання Які підходи та методи ви використовуєте для виконання роботи? працівники відповіли:

Іванна: «У ефективному виконанні поставлених завдань важливим є раціональне використання робочого часу, у цьому на допомогу приходить чітке планування роботи. А от комунікація створює позитивний вплив на робочу атмосферу та забезпечує розуміння спільної мети.

Збір та аналіз інформації, обмін досвідом, розвиток навичок адаптуватися до змін та взаємодопомога – усе це запорука злагодженої роботи нашого відділу. А ще, час від часу, в умовах великого навантаження, для підняття «бойового духу» ми любимо пожартувати…».

Наталія: «Чітка постановка мети та пріоритетів у справах, розвивати  особисту організованість, вчитися ефективно зберігати документи та іншу інформацію, доводити справу до кінця, не залишаючи « і так  зійде». Щоб підвищити працездатність – мотивую себе (випиваю чашечку кави, з'їдаю шоколадку)».

Марина (головний спеціаліст відділу): «При виконанні роботи мені дуже допомагає метод аналізу та синтезу, адже  у щоденній праці доводиться досліджувати документи. Тому, серед усієї отриманої  інформації потрібно виокремити окремі елементи, які гратимуть ключову роль і навпаки, із переліку усіх даних потрібно систематизувати інформацію, що відображатиме загальну картину. Також застосовую принципи істинності (встановлення в кожному юридичному тексті цілковитої достовірності), метод порівняння (що дає можливість установити схожість та відмінність між даними), статистичний метод(розкриває порядок застосування математичних знань до пізнання правової дійсності, вивчення кількісних змін)».

 

Злагоджена робота колективу – запорука успіху, яка стимулює розвиватись та рости у професійному плані.