Новини

16 Липня 2020 р.

30-та річниця проголошення Декларації про Державний суверенітет України

30-та річниця проголошення Декларації про Державний суверенітет України

30 років тому, 16 липня 1990 року, Верховна Рада тоді ще Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

Державотворчий акт складався з 10 розділів, в яких детально окреслювались основи державного, політичного та економічного ладу України.

У преамбулі цього документа проголошувалося «верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах». Територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою. Підкреслювалося виключне право українського народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України.

Верховна Рада також проголосила право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. Україна брала зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю. Майбутня зовнішня політика України, визначена Декларацією, вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

Декларація про державний суверенітет України по суті стала основою для «Акта проголошення незалежності України», ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року. Тоді фактично вдруге Україна була проголошена незалежною демократичною державою й остаточно виведена зі складу СРСР. Незалежність нашої країни була підтримана на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року.

Цікаво, що вперше День незалежності Україна відсвяткувала саме 16 липня 1991 року.

Щиро вітаємо всіх громадян з 30-ю річницею прийняття Декларації про державний суверенітет України. Бажаємо Божого благословення, миру, добробуту, злагоди і щастя у кожній родині. Нехай у наших серцях ніколи не згасне вогонь любові до рідної землі та надії у світле майбутнє нашої держави.