Новини

17 Січня 2020 р.

Електронне декларування - 2020.

Електронне декларування - 2020.

З 1 січня 2020 року суб’єктам декларування при заповненні декларації необхідно буде зазначати відомості про свій унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР) та вказати відповідні номери членів сім’ї.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання корупції» членами сім’ї суб’єкта декларування вважаються:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 Закону, та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття - незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 Закону (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

У разі відсутності у суб’єкта декларування або членів його сім’ї УНЗР передбачається можливість обрання суб’єктом декларування відповідного значення цього поля.

Правові та організаційні засади створення та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру визначаються Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», а Порядок ведення Єдиного державного демографічного реєстру та надання з нього інформації, взаємодії між уповноваженими суб’єктами, а також здійснення ідентифікації та верифікації затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18.10.2017 № 784.

УНЗР представлений двома послідовностями з восьми та п’яти цифр, розділених текстовим символом «-» (дефісом): 8 цифр – рік народження, місяць та дата, чотиризначний код від 0001 до 9999, ще одна цифра – контрольна та унікальна.

Також пунктами 8 та 9 Порядку передбачено, що внесення до Реєстру інформації про особу та видані їй документи здійснюється уповноваженими суб’єктами у разі:

·        оформлення документів, якщо на цей час зазначена інформація не внесена до Реєстру або змінилася;

·        реєстрації місця проживання чи місця перебування;

·        реєстрації актів цивільного стану;

·        за бажанням особи, якщо інформація про неї не внесена до Реєстру.

Заявник для внесення інформації до Реєстру за власним бажанням звертається до територіального органу/територіального підрозділу розпорядника Реєстру за зареєстрованим місцем проживання.

Для отримання витягу із демографічного реєстру, потрібно звернутися до будь-якого територіального підрозділу міграційної служби. Довідка є безкоштовна.

Унікальний номер мають власники ID-карток та закордонних біометричних паспортів.

Унікальний номер запису в реєстрі (УНЗР) є незмінним.

Крім того, за повідомленням Національного агентства з питань запобігання корупції, державні службовці можуть подавати декларації протягом 20 робочих днів з дня припинення діяльності.

«Повідомляємо про набуття чинності нової редакції Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженої наказом Національного агентства від 12 грудня 2019 року № 168/19».

 З редакції Порядку виключено норму, яка зобов’язувала суб’єкта декларування під час звільнення з власної ініціативи подавати декларацію в день фактичного звільнення.

 
 За інформацією наданою
 відділом державної служби та
 управління персоналом