Новини

12 Листопада 2019 р.

Нові правила декларування

Нові правила декларування

 

За повідомленням, Національного агентства з питань запобігання корупції, змінами до Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон), які набрали чинності  18 жовтня, розширено коло суб’єктів декларування.

 

- Відтепер до суб’єктів електронного декларування належать:

- Керівник Офісу Президента України

- Перший заступник та заступник Керівника Офісу Президента України

- Помічники суддів

Особи, які займають посади патронатної служби, визначені Законом України «Про державну службу», крім осіб, які виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Ці суб’єкти декларування у 2020 році подаватимуть щорічні декларації та декларації після звільнення, якщо таке звільнення відбудеться у період з 18.10.2019 по 31.12.2019.

Змінами передлбачено, що усі суб'єкти декларування мають письмово повідомити НАЗК про відкриття валютного рахунка за  кордоном протягом 10 днів.

Ці ж зміни передбачають, що усі подають у  2019 році до Реєстру декларацій:

- Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані (у разі отримання доходу, придбання майна на суму понад 96 тисяч гривень)

- Декларацію перед звільненням (подається у день звільнення за період з 01.01.2019 по день, що передує дню звільнення; якщо звільнення відбувається за ініціативою роботодавця, декларація подається протягом 20 робочих днів).

Членами сім’ї декларування вважаються його діти до досягнення ними повноліття незалежно від наявності сукупності ознак, як спільне проживання, пов’язаність спільним побутом та наявність взаємних прав та обов’язків.

Відтепер термін «близькі особи» в Законі застосовується до племінника і племінниці, а також до батька та матері дружини (чоловіка) сина (дочки).

18 жовтня Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» внесено зміни в тому числі до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, в частині визначення осіб, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язанні з корупцією.

Відтепер уповноважені особи Національного агентства мають право складати адміністративні протоколи лише стосовно осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Повідомлення про адмінправопорушення, пов’язані з корупцією, стосовно інших осіб мають направлятись до Національної поліції України.

Звертаємо увагу, що нові правила декларування та подання повідомлення про суттєві змінив  майновому стані (зміни до статей 46,52 Закону України «Про запобігання корупції») набудуть чинності з 01 січня 2020 року.

 

 

За інформацією наданою
відділом державної служби та
управління персоналом