Новини

8 Листопада 2019 р.

Суд на захисті прав осіб, звільнених з військової служби, на перерахунок пенсій

Суд на захисті прав осіб, звільнених з військової служби, на перерахунок пенсій

У провадженні Хмельницького окружного адміністративного суду перебуває понад триста адміністративних справ за позовами осіб, звільнених з військової служби, про визнання протиправними дій органів пенсійного фонду щодо зменшення відсоткового розміру їхніх пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» №2262-ХІІ.

Суть спорів полягає в тому, що органами пенсійного фонду, у зв’язку зі зміною грошового забезпечення, на підставі постанови КМУ від 30 серпня 2017 року №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», постанови КМУ від 21 лютого 2018 року №103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб», було здійснено перерахунок пенсій колишніх військовослужбовців. Внаслідок чого, обчислення пенсій відбулося у розмірі 70% відповідних сум грошового забезпечення, замість того відсоткового значення, яке було визначене при призначенні пенсій.

Тобто, пенсіонерам, яким була призначена пенсія у розмірі 90% грошового забезпечення, розмір вже перерахованої їм пенсії визначений на рівні 70% відповідно до  чинної на час перерахунку редакції Закону №2262-ХІІ.

Таких спорів є досить велика кількість не лише в нашому суді, але й по всій Україні. В лютому цього року Верховний Суд розглянув зразкову справу №240/5401/19 щодо зменшення відсоткового розміру основної пенсії, призначеної за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

За результатами її розгляду Верховний Суд вказав на відсутність підстав для зменшення відсоткового розміру основної пенсії при здійсненні її перерахунку.

Суд зауважив, що при перерахунку пенсії позивача відповідно до ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» на підставі постанови КМУ від 21 лютого 2018 року № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» немає підстав для застосування механізму нового обчислення пенсії із застосуванням норм ч. 2 ст.13 вказаного Закону, яка застосовується саме при призначенні пенсії. Тому, під час перерахунку пенсії змінною величиною є лише розмір грошового забезпечення. Натомість відсоткове значення розміру основної пенсії, яке обчислювалося при її призначенні відповідно до наявної у позивача вислуги років, є незмінним.

Такий висновок Верховного Суду підтримала Велика Палата Верховного Суду у постанові від 16 жовтня 2019 року.

 

На сьогодні Хмельницьким окружним адміністративним судом розглянуто 165 адміністративних справ, у яких задоволено позовні вимоги осіб, звільнених з військової служби, та захищено їхні права на отримання пенсій у розмірі, встановленому законом.