Новини

20 Серпня 2019 р.

Відміна замовником торгів чи визнання їх такими, що не відбулися: від теорії до практики

Відміна замовником торгів чи визнання їх такими, що не відбулися: від теорії до практики

Статтею 31 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922-VIII) врегульовано  питання відміни торгів чи визнання їх такими, що не відбулися.

Згідно із частиною 1 статті 31 Закону 922-VII, замовник відміняє торги в разі:

 - відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг;

 - неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель;

 - порушення порядку оприлюднення оголошення про проведення процедури закупівлі, повідомлення про намір укласти договір, передбаченого цим Законом;

 - подання для участі в них менше двох тендерних пропозицій, а в разі здійснення закупівлі за рамковими угодами з кількома учасниками - менше трьох пропозицій;

 - допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій, а в разі здійснення закупівлі за рамковими угодами з кількома учасниками - менше трьох пропозицій;

 - відхилення всіх тендерних пропозицій згідно з цим Законом.

В Законі 922-VII також йдеться про те, що про відміну процедури закупівлі за вищенаведеними підставами замовником має бути чітко визначено в тендерній документації.

Відповідно до вимог частини 2 статті 31 Закону 922-VIIзамовник має право прийняти рішення про визнання торгів такими, що не відбулися, у таких випадках:

 - якщо ціна найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції перевищує суму, передбачену замовником на фінансування закупівлі;

 - якщо здійснення закупівлі стало неможливим унаслідок непереборної сили;

 - скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг.

Щодо практичної реалізації питання про відміну торгів чи визнання їх такими, що не відбулися, то відповідно до частини 3 статті 31 Закону № 922-VIII повідомлення про відміну торгів чи визнання їх такими, що не відбулися, оприлюднюється в електронній системі закупівель замовником протягом одного дня з дня прийняття замовником відповідного рішення та автоматично надсилається усім учасникам електронною системою закупівель. Відтак, Закон № 922-VIII покладає обов’язок саме на замовника у певний строк оприлюднювати на веб-порталі Prozorroінформацію про відміну торгів чи визнання їх  такими, що не відбулися. Однак, Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 22.03.2016 № 490 «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель» не містить такої форми як «Повідомлення про відміну торгів» чи/та «Протоколу прийняття рішення про відміну торгів», «Повідомлення про визнання торгів такими, що не відбулися» чи/та «Протоколу прийняття рішення про визнання торгів такими, що не відбулися». Таким чином, замовник вирішує самостійно у якому вигляді створювати документ, який міститиме інформацію про відміну торгів чи визнання їх такими, що не відбулися. Оскільки, у відповідності до вимог частини 4 статті 11 Закону рішення тендерного комітету або уповноваженої особи оформлюються протоколом, та, виходячи з норми частини 3 статті 31 Закону 922-VII, замовник приймає рішення про відміну торгів чи визнання їх такими, що не відбулися, то доцільно таке рішення оформити протокольно, а протокол підвантажувати у систему у якості повідомлення про відміну торгів чи визнання їх такими, що не відбулися.

Окрім того, потрібно зауважити, що не завжди саме замовник приймає рішення про відміну торгів – інколи замість нього це робить електронна система закупівель. Це стосується ситуації, визначеної абзацом 5 частини 1 статті 31 Закону № 922-VIII – подання для участі в них менше двох тендерних пропозицій, а в разі здійснення закупівлі за рамковими угодами з кількома учасниками - менше трьох пропозицій. В даному випадку система сама автоматично відміняє торги і узамовника немає технічної можливості завантажити відповідне рішення. Однак необхідно належним чином оформити рішення про відміну торгів (протокол засідання тендерного комітету/протокольне рішення Уповноваженої особи).

Окрім того абзац 9 частини 1 статті 31 Закону№ 922-VIII вказує, що торги може бути відмінено частково, тобто за лотом. Аналогічно процедурі відміни торгів замовник має право визнати торги такими, що не відбулися також частково (за лотом), а повідомлення про це оприлюднюється в електронній системі закупівель знову ж таки замовником протягом одного дня з дня прийняття відповідного рішення та автоматично надсилається усім учасникам електронною системою закупівель.