Новини

5 Квітня 2019 р.

Річниця прийняття Конституції Пилипа Орлика

Річниця прийняття Конституції Пилипа Орлика

5 квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина була прийнята перша українська конституція. Повна назва цього документа – «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою».
З нагоди річниці укладання Конституції Пилипа Орлика 5 квітня 2019 року у Хмельницькому окружному адміністративному суді відбулася лекція. Ознайомчий екскурс в історію України провів вчитель історії та правознавства ЗОШ № 8 м. Хмельницького Олег Васильович Рудий.
Під час зустрічі Олег Васильович розповів працівникам суду про постать гетьмана Пилипа Орлика, значущість для України його Конституції та причини, які спонукали до її створення. У своїй доповіді Олег Васильович особливо зосередив увагу на основних положеннях Конституції. Працівникам суду також було представлено відеоматеріали із зображенням оригіналу копії Конституції гетьмана Пилипа Орлика, яка збереглася до наших днів.