Новини

7 Березня 2019 р.

Особливості пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень

Особливості пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень

Закон України «Про доступ до судових рішень» встановлює поняття Єдиного  державного реєстру судових рішень як автоматизовану  систему  збирання,  зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень з забезпечення відкритості діяльності  судів  загальної  юрисдикції. 

Суди  вносять до Реєстру всі судові рішення  і  окремі  думки  суддів, викладені у письмовій формі, не пізніше наступного дня після їх ухвалення. Тому кожному громадянину належить невід’ємне право доступу для перегляду рішення, яке його цікавить.

Пошук у реєстрі судових рішень умовно можна поділити на два основних напрямки. Перший – це пошук інформації по конкретній справі, а другий – це аналіз існуючої судової практики.

Якщо говорити про перший варіант, то навігаційне меню даного ресурсу є досить зрозумілим і простим, адже на сайті можна здійснювати контекстний пошук і робити вибірку документів за різними параметрами, що представлені Реєстром. Проте другий варіант буде цікавий в першу чергу для фахівців юридичної сфери, який дозволяє пошук потрібних судових рішень  на основі яких можна робити висновки (аналіз). 

Розглянемо рекомендації користування Реєстром, які в майбутньому полегшать вам пошук потрібних документів:

1. Пошук по точній фразі здійснюється за допомогою подвійних лапок ("") тобто, якщо ви бажаєте здійснити пошук рішення з якоїсь точною фразою або словом, вам потрібно взяти його в лапки. Приклад: "відновлення порушеного права".

2. Пошук, якщо ви не знаєте точного номера справи, замість невідомого символу в Судовий реєстр можна написати знак питання (?). Приклад: рішення № 560/123?5/19.

3. Пошук по основній частині пошукового слова здійснюється за допомогою зірочки (*): вона замінює один або кілька символів, проте потрібно пам'ятати, що перед зірочкою повинно бути не менше трьох символів. Наприклад, якщо потрібно знайти рішення щодо виплати пенсії, то в поле контекстного пошуку можна ввести корінь основного слова, а після нього поставити зірочку. Приклад: пенсі*

4. Пошук одного з декількох пошукових слів здійснюється за допомогою логічного оператора OR, який обов'язково повинен бути зазначений великими літерами. Приклад: рішення OR постанова.

5. Пошук за декількома пошуковими словами означає, що пошук буде здійснюватися одночасно по всім перерахованим словам. Однак, якщо пошук в Реєстрі планується робити не за окремими словами, а по пошуковим фразам, то більш доцільним є використання такого логічного оператора, як AND. Приклад: визнання права власності AND нерухоме майно.

Таким чином, використовуючи зазначені рекомендації, можна досить ефективно не тільки стежити за станом конкретної судової справи, але й здійснювати аналіз існуючої судової практики, тому маємо надію, що інформація, яка викладена вище стане для вас приємним полегшенням у пошуку потрібного запиту.

Відділ аналітичного та інформаційного забезпечення