Новини

24 Січня 2019 р.

Електронне декларування

Електронне декларування

01.01.2019 розпочався черговий етап подання особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щорічних декларацій за 2018 рік.
Важливо пам’ятати, що безпосередньому поданню електронної декларації може передувати виникнення питань у зв’язку із завершенням терміну дії КЕП (кваліфікований електронний підпис) або його втратою; зміною електронної пошти; а також питань щодо вимог до відображення певної інформації у декларації. Вирішення таких питань потребуватиме додаткового часу.
Аби успішно подати щорічну декларацію, необхідно перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у  персональному кабінеті. Для роботи з Єдиним державним реєстром Е-декларацій (далі-Реєстром) слід використовувати поштові скриньки, створені  на українських серверах (наприклад: ukr.net, i.ua, email.ua, gmail.com тощо). Для зміни електронної адреси поштової скриньки, у персональному кабінеті Реєстру необхідно зазначити іншу особисту поштову скриньку. Після цього слід авторизуватися в Реєстрі за допомогою власного електронного цифрового підпису чи КЕП.
Подання електронної декларації є обов’язковим, а за порушення законодавства передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність. Так, за несвоєчасне подання декларації особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (частина 1 статті 172-6 КУАП), карається накладенням штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (частина 2 статті 172-6 КУАП). Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо декларант умисно не подає декларацію, яка сягає більше ніж 344,5 тисячі гривень, карається штрафом та громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин.