Новини

26 Травня 2021 р.

Переваги проведення судового засідання у режимі відеоконференцзв’язку

Переваги проведення судового засідання у режимі відеоконференцзв’язку

На практиці бувають ситуації, коли в сторони по справі немає можливості з’явитися в приміщення суду, якщо справа розглядається в іншому місті, районі чи області.Саме тому законодавець передбачив можливість брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Крім того, із запровадженням карантинних заходів можливість доступу до правосуддя через судові відеозасідання набула ще більшої актуальності.

Відповідно до статті 195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п’ять днів до відповідного судового засідання.

Якщо ж учасник судового процесу бажає взяти участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, він повинен:

- попередньо зареєструватися з використанням власного цифрового підпису в системі відеоконференцзв’язку; 

- подати заяву про участь у судовому засіданнів режимі відеоконференції не пізніше ніж за п’ять днів до призначення судового засідання. Окрім загальних реквізитів (номер справи, дата засідання, відомості про учасника), заява повинна містити електронну адресу учасника зареєстровану в системі та назву системи, яка пропонується для проведення відеоконференцзв’язку.

Основними перевагами проведення судового засідання в режимі відеоконференції є:

1. полегшує доступ до правосуддя, який у такому випадку може бути забезпечений для кожного,незалежно від місцезнаходження у день та час проведення судового засідання;

2. сприяє підвищенню оперативності судового розгляду справ;

3. дотримання строків судового розгляду;

4.  дозволяє зменшити витрати учасників судового процесу;

5. економія часового ресурсу сторін процесу, адже за таких умов участь у судовому засіданні стає більш гнучкою та звільняє учасника справи від довготривалих відряджень;

6. забезпечення соціальної ізоляції, безпеки учасників, суддів та працівників апарату суду.

Таким чином, впровадження та застосування в практиці судів систем відеоконференцзв’язку є важливою умовою успішного розвитку судової системи.